Bi
Bu büyülü soru ne yazık ki bir emlak danışmanının direk cevap verebileceği ya da iç rahatlatıcı bir hikayeye dayalı bir zemin oluşturmamakta.
Şöyle ki; 2024 yılı Aralık ayı TÜİK fiyat artış oranları ve rakamlarına göre bir önce ki yılın aynı ayı karşılaştırıldığında Türkiye ortalaması %53 lük bir artış göterirken, Bodrum'da yine bir önceki Aralık ayı fiyatlarına göre 2024 Aralık ayında %125 bir artış olmuş. Bu durumda fiyatlar ne zaman düşer ya da biraz daha düşsün sonra alalım diyen alıcılara aslında rakamlarla konuşmak mümkün. Paranızı neye yatırırsanız yatırın, nerede tutarsanız tutun, Bodrum'da emlak artış hızını yakalayamaz, Bodrum'da ev almaktan daha karlı bir iş yapamazsınız demek geliyor içimden. Tabii ki diyemiyoruz?
Diyemiyoruz ama onlar bize şöyle diyor. Geçen sene çok güzel evler gezdik keşke birini alsaydık. Ancak bir önceki yıl kapalı bir şekilde dile getiremediğimiz gerçekleri bir yıl sonra kendi ağızlarından duyuyoruz. Yine bir şey diyemiyoruz. (içimizden ben demiştim diye geçirsekte) Ancak bu sene bu hatayı yapmayalım diyoruz ama onuda üstü kapalı bir şekilde.
Gelelim satıcılara. Yukarıda TÜİK istatistiklerine göre satıcılar belirlediği fiyatlarla, aslında enflasyonun üzerinde bir artış ile hareket etmişler ve halen fiyatların ne zaman artacağı sorusunu soruyor biz ne cevap veriyoruz ya da verebiliyoruz? Bu satıcıları aslında bu cevabı verebilmek için 3'e ayırmaklazım.
1. Grup; oturduğu evi yenilemek ya da ihtiyaçtan satan ev sahipleri. Evlerini yenilemek isteyen alıcılar konusunda elimiz çok güçlü. Her yıl neredeyse %123 artan fiyatlarda kendi evimin fiyatı artsın ama alacağımız evin fiyatı artmasın demek istediklerini anlamıyormuşuz gibi yapıp onlara bir an önce nakite dönmeleri konusunda bir çok yol deniyoruz. 2 0da 1 salon bir daireyi satıp onlara aynı parayla müstakil bir ev alamayacağımızı hatta ceplerine de biraz para kalmasının imkansız olduğunu anlatmak inanın çok zor olmuyor. Ama her satıcının bunu denediğini söyleyebilirim. Diğer emlakçı bizim duymak istediklerimizi söylüyor siz neden böyle söylüyorsunuz sorusu ise hep kulaklarımızda. Tek cevap bu fiyatı verebiliyoruz çünkük bizim zamanımız kıymetli.
2. Grup; ihtiyaçtan satan ev sahipleri. Örneğin satıcının borcu on milyon ₺ olsun. Bizi çağırıp biz elimize on iki milyon ₺ istiyoruz demesi. Ya da 3 mirasçıdan birisinin dört milyon ₺'ye ihtiyacının olması ve otomatik olarak hak geçmemesi için elimize on iki milyon ₺ istiyoruz demesi. Deneyimli bir emlak danışmanı için çok zor bir durum bu aslında. Uzman olarak bir toplantıya çağırılıyorsunuz ve satıcı sizi ikna etmeye çalışıyor. Mahallemizdeki fırıncının bakkalı, ekmeği 50₺'den satması gerektiği konusunda ikna etmesine tanık olsanız size de komik gelmez mi? Bize gelmiyor ya da gelemiyor. Ekspertizler yapıyoruz, istedikleri fiyattan pazarlamaya (biraz altında tabi) başlıyoruz aylar geçiyor üstünden ya bizden vazgeçiyorlar ya da ufak ufak fiyatı indiriyoruz. 6 ay sonra biz halen on iki milyona satmaya çalışırken aslında gerçekte pazarladığımız evin ₺ karşılığı değeri neredeyse üç milyon ₺ azalıyor. Yani altı ay önce on milyon ₺'ye satsaydık 1.000.000₺ karda olacaklardı aslında. Ne diyelim bilemedim, biz bunu hep yaşıyoruz/yapmak zorunda kalıyoruz.
3. Grup; müteahhitler. Bizim borcumuz yok harcımız yok fiyatımız bu gerekirse bekleriz. İçimden bekleyemezsiniz diye bağırmak geliyor. Diyemiyoruz ki, siz bu fiyattan çıkarsanız bir yıl beklemeniz lazım. Bir de satılmayan evin fiyatını durmadan arttırmanız gerekecek. Bahçe bakımı, havuz bakımı, elektrik, güvenlik derken size sunduğumuz fiyata yaklaşacağınızı neden anlatmıyoruz kendimize bu soruyu sürekli soruyoruz. Pazarda bekleyen evlerin akibetlerinin hiç de iyi olmadıklarını da söyleyemiyoruz. Bir yıl sonra ise şöyle bir durumla kaşrılaşıyoruz malasef; şu an da bu fiyata satarsam (yaklaşık 1 yıl önceki fiyat) yenisini yapamıyorum. İnşaat yapan yani sattığı evden kar beklentisi olan sayın müteahhitler. satış işi hızı sever. Bir an önce satmak yeni başlayacağınız işlerde bu enflasyonist dönemde can suyu olacaktır. Ekspertizlerimize itibar ediniz lütfen her beklediğimiz ay maliyet ve satış makasını daraltacaktır. Sonra evlerimiz satmak için bir sarmalın içerisine girmeyelim.
Özetle: Sayın alıcılarımız, emlak fiyatları Bodrum'da düşmez, sayın satıcılarımız hem enflasyona karşı karımı koruyayım hemde malım dursun nasıl olsa fiyatlar sürekli artar düşüncesi iş sürekliliği söz konusu olduğunda dirençli bir durum olmayacaktır.
Eskiden buralar dutluktu lafını herkes bilir. Aslında o zaman her zaman bugündür.
Alıcılarımızın her zaman sorduğu soru, Ne zaman Düşer? Bir yandan da satıcıların ne zaman artar sorusu tabii ki. Peki kimin beklentisi daha gerçekçi?
Alıcılarımızın her zaman sorduğu soru, Ne zaman Düşer? Bir yandan da satıcıların ne zaman artar sorusu tabii ki. Peki kimin beklentisi daha gerçekçi?